Optimér lydisolering fra de tekniske installasjonene i designfasen

3
min read time
2024-04-23 09:10:19


Utdrag fra dokumentet Lyddemping gir bedre boligkomfort - praktisk informasjon om sanitærteknikk

Lydisolering av tekniske installasjoner er av avgjørende betydning for å sikre et hyggelig og produktivt miljø i bygg. Arkitekter og rådgivende ingeniører spiller en sentral rolle allerede i prosjekterings- og planleggingsfasen, for å sikre at lydisolasjonen blir optimal.

I forbindelse med prosjekteringen skal det vurderes et stort antall variabler, beregningsmodeller og rørsystemer. I tillegg kommer støyreguleringer og komplekse krav fra investorer, eiere og brukere. Både i nybygg og renoveringsprosjekter stilles det krav til støynivået fra de tekniske installasjonene, og det er vesentlig at disse planlegges riktig så tidlig som mulig i prosjekteringsfasen.

Prosjektering av avløpsinstallasjoner

Nøye planlegging legger dermed grunnlaget for god bygningsakustikk og optimal lyddemping av de tekniske installasjonene, inkludert avløpsinstallasjoner.

Avløpsinstallasjonene består av ulike deler som rør, beslag, rørbærer og eventuelle materialer for demping av byggelyd og luftlyd og bør utformes nøye i forhold til bygningsakustikk. I en god planløsning er det for eksempel tatt hensyn til at veggene i oppholdsrom ikke inneholder tekniske installasjoner og røropplegg. Bend i en dreneringsinstallasjon må gjøres hensiktsmessig, og 90° bøyninger bør unngås. Det skal iverksettes tiltak for å dempe bygningsstøy i områder med gjennomføringer i vegger og tak.

Det er som sagt en lang rekke parametere som må vurderes når kravene til støynivået fra avløpsanlegg skal oppfylles. Det er mulig å redusere uønsket lyd allerede i designfasen hvis du fokuserer på følgende punkter:

Bygningslyd

Støyen fra vann- og avløpsinstallasjoner overføres alltid til installasjonsveggen via faste koblinger (f.eks. rør med rørbærer). Byggelyden forplanter seg og reflekteres på vegger og tak i andre rom som luftbåren lyd.

Luftlyd

Luftlyden som sendes ut av et rør er konstant og det er irrelevant hvordan røret er installert. Med lydmålinger utført i henhold til EN 14366 kan luftlyden til de forskjellige avløpssystemene sammenlignes. For å oppnå den optimale akustiske løsningen bør alle komponenter og tilhørende installasjoner inkluderes i lydberegningen ved planlegging.

Lydbroer

Forbindelsen mellom installasjoner (f.eks. toaletter) og bygningskonstruksjonen må brytes for å hindre lydbroer.

Planløsning

Riktig layout kan redusere lydproblemer betraktelig. Kjøkken og bad bør plasseres ved siden av hverandre og, i fleretasjesbygg, oppå hverandre. Rørinstallasjoner hører ikke hjemme i vegger i tilknytning til soverom eller andre oppholdsrom.

Blog-6_projektering
 
Prosjektering av gjennomføringer i tak og vegger

Det er viktig at gjennomføringene er tilstrekkelig store slik at det ikke er kontakt mellom rør og vegg eller tak, noe som derved kan skape en lydbro. Dette kan sikres ved å bruke rørisolasjon i mineralull og fuge med silikon. Lydisoleringen skal utføres korrekt under utførelse av installasjonen, for å hindre lydbroer.

Veggkonstruksjoner

Sanitærartikler, vann- og avløpsanlegg og andre tekniske installasjoner festes vanligvis til de massive veggkonstruksjonene, men kan også festes til lette veggkonstruksjoner.

Hvis de solide og lette veggkonstruksjonene utføres i henhold til DIN 4109-1, er det ikke nødvendig med ytterligere lydmålinger.

Det spiller derfor ingen rolle hvilken type veggkonstruksjon som planlegges i planløsningen. Du kan lese mye mer om utforming av ulike veggtyper og lydisolering i brosjyren Lydisolering gir forbedret boligkomfort - Praktisk kunnskap om sanitærteknikk.

Vi tilbyr tre tiår med kunnskap og erfaring

Vår kunnskap innen støydemping i avløpsanlegg er bygget opp over mer enn 30 år, og vi tilbyr gjerne vår kompetanse innen lyddemping, vannforsyning og avløpssystemer gjennom hele prosessen: fra arkitektonisk og økonomisk utforming til effektiv og sikker planlegging til feilfri installasjon. Kontakt oss for en uforpliktende prat og mer informasjon.

Les om hvordan støydemping gir bedre boligkomfort og tilegn deg kunnskap om prosjektering og installasjon av støydempende drikkevann- og avløpssystemer 

Wavin er din prosjektpartner

Wavin leverer all nødvendig dokumentasjon for planlegging av vann- og avløpsinstallasjoner: Anbudstekster, data for planleggingsprogramvare, varenumre og Fraunhofer IBP testrapporter med vurdering av enkeltprodukter og det komplette systemet i henhold til DIN EN 14366 og DIN 4109.

 

Les flere artikler:

Hvad er forskellen på lydmålinger udført efter EN14366 og DIN4109?

Optimer dit byggeri med Wavins LydTjek-beregner

Har du styr på hvilke former for lyd der opstår og har afgørende betydning for det samlede lydniveau

Kender du forskellen på bygningslyd og luftlyd?